Cardex

Nem minden országban ünneplik a névnapokat

2018. június 29. - Müller.Péter

Hazánkban teljesen természetesnek számít, hogy a névnapokkor felköszöntjük az illetőt, akár meg is ajándékozzuk és a teljes családod összehívjuk ünnepelni. Ennek ellenére a névnapok több országban sem számítanak ünnepnek.

rawpixel-574837-unsplash.jpg

Nálunk a névnap, mint minden más jeles nap, alkalom az ünneplésre. Egyes nevekhez verses gyűjtemények és névnapi köszöntők, rigmusok továbbá tréfás szólások, kifejezések kapcsolódnak.

Névnapok nálunk és a világban

Mi magyarok hagyományosan felköszöntjük a családtagjainkat, munkatársainkat, ismerőseinket névnapjukon. Nagy általánosságban elmondható, hogy bármennyire is fontosak nálunk a névnapok, még így is kevésbé fontosak, mint a születésnapok. Bár a névnapokon az ajándékozás korántsem annyira elterjedt, vagy olyan nagy értékű, mint a születésnapokkor, mégis a családtagok, barátok gyakran megajándékozzák egymást a névnapjukon, a nőket általában egy kisebb csokor virággal, a férfiakat pedig egy üveg borral.

A névnapok erősen kötődnek a kereszténységhez, így főként Európában terjedtek el. A magyarokon kívül megünneplik a névnapokat például a csehek, lengyelek, olaszok, spanyolok, oroszok, románok, szlovákok, illetve a skandináv és a balti országok lakói.

A balkáni országok közül az ortodox hagyományú népeknél (pl. bolgárok, görögök, szerbek) az egyes szentek ünnepnapján elterjedt szokás a névnap ünneplése, a katolikus népeknél (horvátok, szlovének) ugyanakkor a névnap ünneplése mára kiment a divatból.

Érdekesség, hogy Lengyelországban a névnapok ugyanolyan fontos ünnepnek számítanak, mint a születésnapok.

Nem ünnepelnek névnapot például az angolszász országokban, Franciaországban, Hollandiában, és az Európán kívüli országok többségében sem. Egyetlen komolyabb kivételt talán a dél-amerikai országok jelentik, amelyekben a spanyol és portugál behatásra, illetve az egyházak, a társadalomra gyakorolt komoly hatása miatt a névnapok fontos ünnepekké nőtték ki magukat.


►►►►

Nézd meg a weboldalunkat és válogass kreatív termékeink közül!

A bejegyzés trackback címe:

https://cardex.blog.hu/api/trackback/id/tr3314082617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása