Cardex

Születésnapi érdekességek a világ minden pontjáról

2018. július 18. - Müller.Péter

A születésnap a világ legelterjedtebb szokása, ennek következtében pedig egészen érdekes információkra lelhetünk a világ különböző országaiből. Ezek közül néhányat meg is fogunk ma nézni!

ian-schneider-108618-unsplash.jpg

A világ legnagyobb születésnapi tortáját 1989-ben készítették el az alabamai Fort Payne város lakójának 100-ik születésnapjára. A torta súlya 5816 kg volt.

A „Happy Birthday” leghíresebb előadója Marilyn Monroe volt, aki John F. Kennedynek énekelte el a „Happy Birthday, Mr President” -et a Madison Square Gardenben, 1962 május 19-én.

Paul McCartney születési anyakönyvi kivonatát 1997 márciusában árverezték el 84 146 dollárért. Úgy tartják, ez a legdrágább születési anyakönyvi kivonat a világon.

Anna Frank 13-ik születésnapjára kapta híres naplóját.

William Shakespeare 52-ik születésnapján halt meg: 1616. április 23-án.

Egy közelmúltban végzett kutatás szerint október 5-én születnek a legtöbben és május 22-én a legkevesebben az Egyesült Államokban. Október 5. nem meglepő dátum, ha figyelembe vesszük, hogy a fogamzás napja szilveszterre esik.

Az ókori görögök havonta ünnepelték meg isteneik születésnapját, ekkor az oltárhoz járultak és mindenféle ajándékot vittek az istennek vagy istennőnek és így ünnepelték őt, azt kérve, hogy kerülje el őket a baj.

És ha már görögök: a születésnapi torták valószínűleg az ókori görögöktől származnak. Ők annak idején Artemiszt, a Hold és a Vadászat Istennőjét ajándékozták meg egy-egy tortával, Hold alakúan elkészítve.

A születésnapok a buddhistáknál is fontos szerepet játszanak, tekintve, hogy minden évben megünneplik Buddha születésnapját – ekkor Buddha egy apró darabját édes teában fürdetik meg, emellett pedig megajándékozzák a helyi templomot.

Az Egyesült királyságban él egy személy, aki rendkívül különleges helyzete miatt két születésnappal is bír, ő az angol királynő. A két jeles időpont közül az egyik az a nap, amikor valóban meglátta a napvilágot, a másik pedig a koronázási ceremóniához köthető.

A legtöbben augusztusban ünneplik születésnapjukat (kb. az emberek 9 százaléka), amelyet július és szeptember követ.



►►►►

Nézd meg a weboldalunkat és válogass kreatív termékeink közül!

A bejegyzés trackback címe:

https://cardex.blog.hu/api/trackback/id/tr2314082701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása